Besættelsen i Odense 1940-45 kostede over 100 odenseanere livet af krigsrelaterede årsager. 48 af disse kan betegnes som direkte ofre for nazismen. Det vil sige, at den tyske besættelsesmagt var direkte årsag til deres død – enten ved at skyde dem eller deportere dem til kz-lejre.
Det havde konsekvenser at bekæmpe den tyske besættelsesmagt og gå imod den danske regerings samarbejdspolitik. Det kunne have store omkostninger. Mange betalte med psykiske ar på sjælen, og lille håndfuld mennesker betalte med deres liv. 16 odenseanske modstandsfolk mistede livet, enten under aktioner eller i tyske kz-lejre og tugthuse. Den yngste var 18 år og den ældste 55 år. Derudover blev yderligere 12 modstandsfolk dræbt under skyderierne i Odense den 5. maj 1945.
Kommunisterne var nazisternes ideologiske hovedfjende. I ugerne og månederne efter Tysklands angreb på Sovjetunionen den 22. juni 1941 blev flere hundreder danske kommunister arresteret af dansk politi. Det skete efter tysk krav. I august 1941 gik de danske myndigheder skridtet videre og forbød Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og kommunistisk virksomhed. Mange kommunister måtte gå under jorden og blev dermed skubbet ind i modstandskampen. 10 odenseanske kommunister mistede livet i perioden 1943-45.
Om formiddagen den 19. september 1944 angreb tyske soldater politistationen på Flakhaven. Tyskerne iværksatte Operation Möwe, som skulle afvæbne det danske politi.
En betjent, Svend Børge Rasmussen, som stod vagt ved indgangen til stationen, blev ramt af en tysk kugle og døde på stedet. Soldater stormede politistationen og de øvrige politikontorer i byen. Der arresteredes ca. 130 betjente, som alle blev ført til de af tyskerne beslaglagte skoler, Jernbanegades Skole og Vestre Skole.
107 odenseanske politifolk blev først sendt til Frøslevlejren og siden til koncentrationslejren Neuengamme. Sammen med knap 2.000 andre danske politifolk endte de i koncentrationslejren Buchenwald nær Weimar. I december 1944 blev de forflyttet til krigsfangelejren Stalag IV B nord for Dresden. I alt 90 danske politifolk døde i de tyske lejre (eller af følgevirkninger af opholdet). Fem af de omkomne var odenseanske betjente.
Clearingdrab var tyske gengældelsesdrab for modstandsbevægelsens likvideringer og sabotager. I begyndelsen af 1944 indførte tyskerne en aktionsform, som de på tysk kaldte for Gegenterror (på dansk: modterror). Tyskerne betragtede modstandsbevægelsens aktioner som terror, og Hitler krævede, at man gengældte med ”modterror” i form af anonyme drab og bombesprængninger. Disse aktioner blev næsten udelukkende udført af Petergruppen, som bestod af både tyske og danske SS-folk. I Odense udførte gruppen 14 drab, seks drabsforsøg og 27 bombesprængninger i løbet af blot 13 måneder.
Den 2. oktober 1943 iværksatte tyskerne den såkaldte ”jødeaktion” – arrestationen af jøderne i Danmark. Aktionen var et led i nazisternes plan om at udrydde alle Europas jøder. På Fyn blev i alt 60 jøder arresteret i de tidlige morgentimer og blev først samlet på Vestre Skole og senere fra Kolding Godsbanegård i kreaturvogne sendt til ghettoen Theresienstadt. I alt 53 jøder fra Danmark døde i ghettoen, heraf tre fra Fyn.
Den 6. oktober 1944 satte Gestapo en stor razzia i Odense i gang. Gestapo (Geheime Staatspolizei) var tyskernes hemmelige politi, og deres aktion var rettet mod de såkaldt asociale og vanekriminelle, og i de følgende uger og måneder tid blev der foretaget flere anholdelser. De fleste af de arresterede blev deporteret til tysk koncentrationslejr, hvor i alt seks odenseanere mistede livet. Aktionerne var nazisternes forsøg på at løse kriminaliteten i samfundet, som steg voldsomt efter at politiet blev arresteret i september 1944.
I løbet af besættelsen blev en række borgere dræbt under omstændigheder, der bedst kan betegnes som tilfældige. I modsætning til de andre offergrupper, blev de ”tilfældige ofre” ikke dræbt med fuldt overlæg. Der var som regel et element af uheld eller misforståelse i forbindelse med deres død.
Historiens Hus
Odense Kommune
Stadsarkivet
Klosterbakken 2
5000 Odense C
Tlf: 65 51 10 30
Sponsoreret af Albani Fonden