Gunnar Bruun Jensen

Gunnar Bruun Jensen

Født: 18.3.1925 i Glamsbjerg.

Død: 23.12.1944 i København.

Bopæl: Ukendt.

Gunnar Bruun Jensen stammede fra Fyn, men var i 1944 søgt til København sammen med sin kammerat Otto Raarup, hvor de blev optaget i den store modstandsorganisation, BOPA. Lillejuleaften blev begge skudt ved varehuset Illum af danske nazister i det tyske Hilfspolizei (Hipo-korpset). Efter befrielsen blev de begravet på Assistens Kirkegård i Odense.

Biografi

Gunnar Bruun Jensen stammede fra Odense og nåede at være involveret i illegalt arbejde sammen med bl.a. Hans Jørgen Andersen og Orla Henriksen, inden han søgte til København, hvor han blev han optaget i den modstandsorganisationen BOPA sammen med sin nære ven, Otto Raarup. Her gik de under fællesbetegnelsen ”fynboerne”.
I slutningen af september 1944 blev han og Otto Raarup indesluttet i et af politiets kontorer af tyskerne. Det danske politi var kort forinden blevet interneret af tyskerne, og de to unge modstandsfolk var brudt ind på kontorerne for at se, om der var noget, de kunne bruge. I BOPAs mindebog fortælles der om det videre forløb følgende: ”Uden at tænke på egen sikkerhed tog de roligt telefonen og ringede til deres gruppes alarmtelefon for at fortælle kammeraterne, at de nu enten blev skudt eller anholdt. Først da de således var sikre på, at deres eventuelle anholdelse ikke ville få konsekvenser for gruppen, begyndte de en fantastisk flugt over hustage, ad nedløbsrør og gennem baggårde ud i friheden”.
Gunnar Bruun Jensen og Otto Raarup havde i efteråret 1944 haft en mand til afhøring, men havde ladet ham gå. Denne mand og en Gestapo-agent sad lillejuleaften sammen på restaurant Vingården, da Gunnar Bruun Jensen og Otto Raarup trådte ind. De to fynboer opdagede stikkeren og forlod restauranten. Hipo var imidlertid alarmeret og indhentede fynboerne ud for varehuset Illum, hvor Hipo-vognen blev drejet på tværs af kørebanen, hvorefter man tændte projektørerne på de og affyrede maskinpistolerne. Gunnar Bruun Jensen og Otto Raarup blev dræbt på stedet.

Historiens Hus

Odense Kommune
Stadsarkivet

Klosterbakken 2
5000 Odense C

Tlf: 65 51 10 30

Historienshus@odense.dk