Otto Raarup

Otto Raarup

Født: 14.2.1924 i Odense.

Død: 23.12.1944 i København.

Bopæl: Ukendt.

Otto Raarup stammede fra Odense, men var i 1944 søgt til København sammen med sin kammerat Gunnar Bruun Jensen, hvor de blev optaget i den store modstandsorganisation, BOPA. Lillejuleaften blev begge skudt ved varehuset Illum af danske nazister i det tyske Hilfspolizei (Hipo-korpset). Efter befrielsen blev de begravet på Assistens Kirkegård i Odense.

Biografi

Otto Raarup stammede fra Odense og nåede at være involveret i illegalt arbejde sammen med bl.a. Hans Jørgen Andersen og Orla Henriksen, men søgte i 1944 til København, hvor han blev en del af modstandsorganisationen BOPA. Han havde tidligere været mathelev i flåden, i handelslære og til sidst i malerlære, hvor han gik på malerskolen i Odense, inden han søgte til København og ind i BOPA, hvor han indtrådte i organisationen sammen med sin nære ven, Gunnar Bruun Jensen. Her gik de under fællesbetegnelsen ”fynboerne”.
Under en aktion imod et af politiets kontorer, kort efter politiets internering den 19.9.1944, blev Otto Raarup og Gunnar Bruun Jensen indesluttet af tyskerne. Det videre forløb er beskrevet i BOPAs mindebog: ”Uden af tænke på egen sikkerhed tog de roligt telefonen og ringede til deres gruppes alarmtelefon for at fortælle kammeraterne, at de nu enten blev skudt eller anholdt. Først da de således var sikre på, at deres eventuelle anholdelse ikke ville få konsekvenser for gruppen, begyndte de en fantastisk flugt over hustage, ad nedløbsrør og gennem baggårde ud i friheden”.
I efteråret 1944 havde Otto Raarup og Gunnar Bruun Jensen haft en formodet stikker til afhøring, men havde ladet ham gå. Da de to venner lillejuleaften var på restaurant i den indre by, blev de genkendt af den mand, de havde haft til afhøring. Raarup og Bruun Jensen forlod hurtigt restauranten, men stikkeren havde allerede alarmeret Hipo, der indhentede dem i en bil ved varehuset Illum og tændte en projektør, hvorefter de beskød fynboerne med maskinpistoler. Otto Raarup og Gunnar Bruun Jensen blev dræbt på stedet.

Historiens Hus

Odense Kommune
Stadsarkivet

Klosterbakken 2
5000 Odense C

Tlf: 65 51 10 30

Historienshus@odense.dk