Agnes Jørgine Margrethe Hansen

Født: 11.7.1907 i Korup

Død: 28.6.1944 i Ravensbrück.

Bopæl: Kirkesvinget 10, Korup

Agnes Jørgine Margrethe Hansen og hendes mand blev den 16.11.1943 arresteret af Gestapo på deres bopæl i Korup. Efter afhøring på Husmandsskolen i Tarup blev de via Algades Skole i København deporteret til koncentrationslejre i Tyskland. Agnes kom til Ravensbrück, hvor hun den 28.6.1944 afgik ved døden som følge af difteri.

Biografi

Agnes Jørgine Margrethe Hansen blev født i 1907 i Korup. Hendes far var graver i Korup Kirke, og familien boede i graverboligen lige uden for kirkegården. I 1927 blev hun gift med malersvend Thines Christian Hansen, med hvem hun i 1934 adopterede drengen Preben, som var født i 1931, og flyttede til Krügersvej i Odense.
Både Thines og Agnes var aktive DKP, som i 1930’erne var involveret i at hjælpe partikammerater, der var flygtet fra Tyskland.
Efter den 9. april 1940 blev det endnu seriøst, og fra 1941 blev Agnes og Thines involveret i partiets illegale bladarbejde i Odense, hvor man fra juli begyndte at trykke og distribuere Trods Alt.
I marts 1943 flyttede familien ud til Agnes’ forældre i graverboligen ved Kirkesvinget i Korup. Her fortsatte hun og Thines den illegale kamp, men den 16.11.1943 buldrede det på det på deres dør. Gestapo havde optrevlet en stor del af partiets bladorganisation og fundet frem til dem. Agnes og Thines blev begge taget med på Gestapos hovedkvarter, Husmandsskolen i Tarup, og måtte efterlade Preben hos Agnes’ forældre.
Den 23.11.1943 blev Agnes og Thines sammen med en større gruppe odenseanere via Alsgades Skole i København deporteret til Tyskland. Hele 31 af de deporterede var fra Odense. De fire af dem var kvinder, hvoraf de tre andre var Karen Storm, Klara Sørensen og Thora Jespersen. Med på transporten var der også danske jøder – mænd, kvinder og børn.
Turen foregik med tog fra København over Gedser-Warnemünde og tog meget lang tid, fordi toget hele tiden standsede, blandt andet på grund af luftangreb.
Det viste sig, at Agnes og de tre andre kvinder fra Odense skulle til koncentrationslejren Ravensbruck, mens mændene blev transporteret videre til Sachsenhausen. Også de jødiske familier blev skilt ad.
Ved ankomsten til koncentrationslejren blev kvinderne kommanderet til at tage tøjet af og aflevere alt, hvad de havde. Smykker, armbåndsure, vielsesringe, alt. Derefter fik de udleveret fangetøj, som bestod af en mørkeblåstribet fangekjole, et hovedtørklæde og et par meget umage træsko.
Forholdene i lejren var forfærdelige, men ifølge nogle medfanger var Agnes lidt af en ”solstråle”, som kl. 4 hver morgen med et smil ønskede de andre godmorgen. Det fortælles også, at Agnes i lejren tog sig af et forældreløst jødisk barn og delte ud af sine Røde Kors pakker.
Men i begyndelsen af juni 1944 blev Agnes pludseligt alvorlig syg. Hun havde difteri og blev den 16.6.1944 indlagt på revieret, lejrens hospital. Omkring tre uger senere, den 28.6.1944, afgik hun ved døden. Hendes mand, Thines, overlevede og kom hjem med De Hvide Busser, men tiden i Sachsenhausen mærkede ham for livet.

Kilder

Breve

Historiens Hus

Odense Kommune
Stadsarkivet

Klosterbakken 2
5000 Odense C

Tlf: 65 51 10 30

Historienshus@odense.dk