Besættelsen forandrede mange odenseaneres hverdag og satte sig dybe spor. De første besættelsesår ændrede ikke alverden, men som tiden gik, kunne odenseanerne mærke krigen. Mange varer forsvandt fra butikkernes hylder, og rationeringer blev en del af hverdagen.
Der begyndte også at lyde luftalarmer og de allierede flyvere tabte i 1942 de første bomber over Odense. Den illegale presse dukkede op, og modstandsbevægelsen blev mere og mere aktiv. Den første større sabotage i Odense – et pakhus på havnen – i 1942.
Det såkaldte augustoprør i 1943 skabte mange uroligheder i Odense. Folk protesterede blandt andet mod de tyske soldaters optræden i gaderne. Folkestrejken var en realitet, og samarbejdspolitikkens brød sammen.
Byens modstandsbevægelse gennemførte fra 1943 flere aktioner og besættelsesmagten svarede igen med modterror – de såkaldte schalburgtager og clearingsdrab.
Den 4. maj 1945 om aftenen lød frihedsbudskabet. Fem års besættelse med afsavn var endelig forbi, men befrielsesdagen blev den blodigste dag under hele besættelsen med skyderier i midtbyen.
I kildebanken kan du finde forslag til supplerende læsning.
Historiens Hus
Odense Kommune
Stadsarkivet
Klosterbakken 2
5000 Odense C
Tlf: 65 51 10 30
Sponsoreret af Albani Fonden