Mindesten ved Lindøværftet
Mindesten ved Kanalen over fem værftsarbejdere, der mistede livet under besættelsen. Niels Holmgaard fot. (tidl. placering ved Lindø.)

Mindesten ved Kanalen

Mindestenen er rejst til minde om fem mænd, der døde under den tyske besættelse 1940-45. Stenen blev rejst i 1945 af Odense Stålskibsværft A/S. Stenen står nu ved Odense kanal.


De fem er følgende:

Hans Peter Christian Olsen
Hans Olsen blev den 27. december 1944 ramt af et vådeskud i Hedviglundskoven. Skuddet blev antageligt affyret af en tysk vagtpost fra værftet, der var på jagt. Han blev 57 år.

Gunnar Carlo Nielsen (1925-44)
Gunnar Carlo Nielsen var født i Sønderborg. Han var maskinlærling i Odense og tilknyttet den odenseanske modstandsgruppe Walther gruppen. Den 12. juli 1944 opstod der ildkamp mellem fem af gruppens medlemmer og Gestapo ved Geels Kro. Gunnar Carlo Nielsen blev dræbt på stedet. Hans lig blev senere fundet på Seden Skydebane. Han er begravet på Odense Assistens Kirkegård.

Harry Otto Hansen (1908-45)
Harry Otto Hansen var født i Skibbinge. Han var skibsbygger ved skibsværftet i Odense. Han var medlem af DKP og tilknyttet en gruppe, der udgav det illegale Trods Alt. Den 24. november 1944 blev Harry Otto Hansen arresteret af tyskerne og sigtet for våbenmodtagelse, indsamling af penge til modstandsbevægelsen og illegal bladvirksomhed. Via Frøslev lejren blev han overført til Neuengamme. Her blev han syg af dysenteri og dobbeltsidet lungebetændelse og døde efter ankomsten til Sverige med de hvide busser. Han er begravet på Fredens Kirkegård i Odense.

Oluf Andersen
Oluf Andersen var medhjælper ved værftets marketenderi, da han den 18. september 1943 klokken 5 om morgenen blev anråbt af en tysk vagtpost. Ved tilråbet stod Oluf Andersen af sin cykel og nærmede sig vagten for at vise sin passerseddel. Vagten kunne ikke skelne Oluf Andersen i det svage lys og skød. Oluf Andersen blev dødeligt såret. Drabet medførte strejker på værftet.

Christian Marius Petersen (1895-1944)
Christian Petersen var tilknyttet modstandsbevægelsen i Odense. Han var medlem af DKP og deltog i distributionen af illegale blade. Han blev arresteret den 8. december 1943 og deporteret til koncentrationslejren Sachsenhausen, hvor han døde den 20. februar 1944.

Historiens Hus

Odense Kommune
Stadsarkivet

Klosterbakken 2
5000 Odense C

Tlf: 65 51 10 30

Historienshus@odense.dk